sobota 27. prosince 2014

Život si nevybíráme...


Příběh se odehrává v roce 2040 a pojednává o problému přelidnění. Bylo nutné přijmout přísná opatření, aby nedošlo ke katastrofě.
Hlavní hrdinkou je patnáctiletá Anna, která musí žít v Grange Hallu, což je zařízení, pro přebytečné děti. Nedostala šanci vést spořádaný a spokojený život, protože její rodiče byli sobečtí a vůbec jim na ní nezáleželo.

Lidé vynalezli lék na dlouhověkost, a tak se Země začala přelidňovat. Proto byla stanovena deklarace, která říká, že nikdo nesmí mít děti, až na některé vysoce postavené obyvatele. Jedinou možností, jak si zajistit potomka, je vzdát se vlastního života.

Našli se ale i takoví, kteří deklaraci porušili, měli děti a ukrývali je. Pokud byli  objeveni chytači, děti umístili do zařízení pro přebytečné a rodiče do vězení.
To je i Annin případ. V Grange Hallu žije už od dvou let a musí se učit správnému chování. Takovým dětem jsou odepřeny naprosto samozřejmé věci. Ven nesmějí, cílem ústavu je vychovat z nich Užitečné, aby sloužili Vyvoleným.

Anna je skvělá Přebytečná, přijala svůj osud a smířila se s tím, že se ven nikdy nedostane, brzy se má stát Užitečnou. Všechno ale překazí nový obyvatel Grange Hallu, Petr. Nechal se chytit, aby Annu přivedl zpět za jejími rodiči a Anna neví jestli utéct s neznámým hochem nebo zůstat zavřená v ústavu...

Gemma Malley:
Tato spisovatelka momentálně žije v Londýně a na svém kontě má 7 knih. U nás však vyšla pouze jedna. 
Studovala filozofii, a také nějakou dobu publikovala články do několika časopisů.
Autorka dále napsala například The Resistance, The Returners nebo The Legacy. 

Počet stran: 255
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013 (2007)

Hodnocení
Knížku jsem náhodou objevila v knihovně, nejvíce mě zaujala právě její zajímavá obálka. Pointa příběhu se mi líbila, jenom mi vadilo, že konec byl celkem předvídatelný.
Podle mně se jedná o zajímavý námět, určitě bych uvítala i druhý díl.


85%
 

Žádné komentáře:

Okomentovat