neděle 30. srpna 2015

Nelehký život neobyčejného vědce



Jane Hawkingová, autorka tohoto autobiografického románu, vyslyšela přání
veřejnosti a vydala knihu, ve které píše o tom, jaký byl život po boku jednoho z nejslavnějších fyziků vůbec. 

Příběh začíná seznámením Jane s Stephenem. V té době byl budoucí fyzik ještě naprosto zdravý. Trochu se lišil  od jiných hochů. Jeho vášní byla právě fyzika a na rozdíl od Jane nevěřil v Boha, to a ani nic jiného nestálo v cestě jejich lásce. 

Komplikace nastaly, až když Stephen zjistil, že je vážné nemocný a nezbývá mu moc času. Jane to ale nevadilo a zanedlouho se vzali. Postupem času se Stephen pilně učil a V Cambridge se zabýval studiem černých děr a dosáhl velkých úspěchů. Jeho zdravotní stav se ale zhoršoval a s příchodem prvního dítěte musela rodina řešit také otázku bydlení...


Jane Hawking
Narodila se v roce 1944. Studovala španělskou středověkou poezii a se Stephenem se vzali v roce 1965 a měli spolu 3 děti. První se narodil Robert, o 3 roky později Lucy a 9 let po ní Tim. Během manželství se starala nejen o potomky, ale i o Stephena, který se byl později upoután na invalidní vozík, a také se snažila dokončit doktorát. Během společného soužití se Stephenem procestovala velký kus světa, a také nějakou dobu žili například v Americe. V roce 1995 se tento pár rozvedl a Jane se o 2 roky později provdala ze rodinného přítele Jonathana Jonese a žijí spolu do dnes. 
Počet stran: 496
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2015 (2007)

Film
v roce 2014 se kniha dočkala filmového zpracování pod názvem Teorie všeho. Stephenovu postavu ztvárnil Eddie Redmayne a Jane si zahrála herečka Felicity Jones. Film trvá 123 minut a ve skratce ukazuje veřejnosti průběh fyzikovy nemoci a zisk různých ocenění za výzkum černých děr. Hlavní část zaujímá Stephenův rodinný život po boku Jane. Na čsfd má film zatím skvělé hodnocení 79%. Film byl navržen na Oscara a Zlatého Globu, svou nominaci však bohužel neproměnil, zato Eddie Redmayne obě dvě ceny získal v kategorii nejlepší herec. Také stojí za zmínku neuvěřitelná podobnost herců s Jane a Stephenem.
Hodnocení
Nejprve jsme viděla film, a protože se mi velmi líbil, netrpělivě jsem čekala, až se kniha objeví v naší knihovně. Asi za týden se tak stalo a knihu jsem si ihned vypůjčila. 
Bylo to pohodové a jednoduché čtení, žádné odborné výrazy a zdlouhavé popisy. Neobjevila se ani žádná pasáž, kde bych se nemohla donutit ke čtení. Film ukazuje život Hawkingových obecně, ale kniha je napsána z pohledu Jane. Během života se Stephenem byla například nařknuta ze sobeckosti, lenosti nebo neochoty, v knize uvádí věci na pravou míru.
Musela se potýkat se Stephenovou náladovostí, a s tím, že odmítal jakoukoliv pomoc zvenčí. Podle mě je to velmi silná a obětavá žena, která si zaslouží obdiv. Proto její knihu hodnotím velmi kladně.

90%

Žádné komentáře:

Okomentovat